Subsidies zonnepanelen

Subsidies zijn steeds mooi meegenomen om bepaalde investeringen te overwegen. Bij zonnepanelen is dit niet anders. Waar de overheid vroeger groenestroomcertificaten toekende aan de eigenaars van zonnepanelen, is dit nu niet meer het geval. In Vlaanderen worden helaas geen subsidies meer gegeven voor zonnepanelen, maar kun je nog veel voordeel halen uit de terugdraaiende meter! 

Type dak
Volgende stap
Oriëntatie van uw dak?

Volgende stap
Hoeveel is uw jaarlijks verbruik?

Volgende stap
Schaduw?
Volgende stap
Persoonlijke gegevens
subsidies_solar

Doe je voordeel met zonnepanelen…

Toch doe je nog veel voordeel met een zonnepaneleninstallatie dankzij de meter die terugdraait. Met een zonnepaneleninstallatie beschik je over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt, heb je een reserve aan stroom en betaal je niets!

Bovendien bieden zonnepanelen, zelfs zonder subsidies, een hoge rentabiliteit.

voordeel_zonnepanelen_solar_protect

…zelfs met de maatregelen van de overheid

Waar je wel op moet letten, is het prosumententarief. Elke particulier moet in Vlaanderen sinds 2015 een premie betalen voor het gebruik van het distributienet. Ook al doe je weinig tot geen beroep op het net. Die bijdrage verschilt bij elke netbeheerder, maar schommelt rond de €350/jaar. Het prosumententarief is afhankelijk van enerzijds je woonplaats (netgebied) en anderzijds het vermogen van de omvormer van je zonnepaneleninstallatie.

Ook de recyclagebijdrage is een kleine verplichte kost die sinds 1 juli 2016 werd ingevoerd. Met €2 per paneel steun je de recyclage van zonnepanelen, om zo kostbare stoffen te hergebruiken.

De Vlaamse overheid ziet een installatie op zich als voordelig, dus schrijft ze geen subsidies voor zonnepanelen meer uit. De groenestroomcertificaten behoren dus voorgoed tot het verleden. Wie zijn zonnepaneleninstallatie liet keuren vóór 14 juni 2015, beschikt wel nog over groenestroomcertificaten en kan er uiteraard wel nog van genieten. 

zonnepanelen_solar

Subsidies in Brussel

In Brussel worden wel nog groenestroomcertificaten gegeven. Eerst moet je je installatie laten certificeren door BRUGEL. Daarna ontvang je een groenestroomcertificaat voor elke 217 kg CO² die je bespaart met je installatie. Je gecertificeerde installatie komt gedurende 10 jaar in aanmerking voor een certificaat.

Voor fotovoltaïsche installaties met een vermogen lager dan of gelijk aan 10 kWp is een certificeringsbezoek door BRUGEL overbodig. Voor deze installaties komt de certificeringsdatum overeen met de datum van het opgestelde AREI-rapport bij de ingebruikname. Dat geeft een fotovoltaïsch installatie een zeer eenvoudige berekening met als resultaat de toekenning van 1,81 groenestroomcertificaat per geproduceerd megawattuur.

project zonnepanelen 2

Doe jij ook voordeel met zonnepanelen?

Zelfs zonder subsidies

Ja, ik wens voordeel te doen
subsidies_zonnepanelen_solar_protect
  1. home
  2. subsidies-zonnepanelen