Nu voordeel met Subsidies in Vlaanderen

Nu voordeel met Subsidies in Vlaanderen

Goed nieuws! Vanaf 2021 worden er opnieuw subsidies toegekend aan gezinnen die zonnepanelen laten plaatsen. Enkele jaren geleden werden de groenestroomcertificaten afgeschaft en kwam de terugdraaiende teller in de plaats. Die teller verdwijnt in 2021 en wordt vervangen door een eenmalige premie.

Als je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op je dak plaatst kan je tot €1500 aan subsidies terugkrijgen. Dit is een groot stuk aan budget dat je kan besparen aangezien de meeste zonnepaneleninstallaties rond de €5000 bedragen. 

Hoeveel kan jij besparen met zonnepanelen?

Doe nu de test.
Type dak
Volgende stap

Stap 1/5

Oriëntatie van uw dak?

Volgende stap

Stap 2/5

Hoeveel is uw jaarlijks verbruik?

Volgende stap

Stap 3/5

Schaduw?
Volgende stap

Stap 4/5

Persoonlijke gegevens

Stap 5/5

subsidies_solar

Compensatie voor afschaffing terugdraaiende teller

Vlamingen investeerden de laatste jaren volop in zonne-energie.
Omwille van de gunstige regeling kozen talrijke gezinnen voor een installatie met terugdraaiende teller.

Die teller werd onwettig verklaard door het Grondwettelijk Hof. Hierdoor hebben gezinnen, die vóór 2021 zonnepanelen installeerden, niet langer 15 jaar recht op de terugdraaiende teller. De Vlaamse overheid komt daarom met een compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5% garandeert.

Afschaffing terugdraaiende teller

Nieuwe premie vanaf 2021, wacht niet langer

Laat je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatsen? Dan kan je genieten van de eenmalige premie van de Vlaamse overheid.

Vanaf 2021 kan je niet meer kiezen voor een zonnepaneelsysteem met terugdraaiende teller en wordt de digitale meter de norm. Gelukkig kan je in 2021 genieten van het subsidievoordeel:

 • €300 per geïnstalleerde kWp voor de eerste 4 kWp;
 • €150 per geïnstalleerde kWp voor de schijf tussen 4 kWp en 6 kWp;
 • Maximale subsidie van €1500.

Voorbeeld: 
18 panelen van 300 Wp, samen goed voor een vermogen van 5,40 kWp. Indien je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je een premie van 4 x €300 + 1,40 x €150 = €1410.

voordeel_zonnepanelen_solar_protect

Voorwaarden premie 2021

 • Het vermogen van jouw omvormer moet een vermogen hebben die kleiner of gelijk is aan 10 kVa. Dit is normaliter het geval wanneer je een installatie van zonnepanelen hebt dat minder dan 10 kWp genereert. 

  Bijvoorbeeld:
  Wanneer je kiest voor onze SunPower Maxeon 3 – 400 Wp zonnepanelen, onze zonnepanelen die het meeste Wp leveren, kan je maximum 25 panelen laten plaatsen om te kunnen genieten van de subsidie.
 • Een aannemer moet de zonnepanelen plaatsen.
 • Jouw woning of gebouw is nog niet voorzien van zonnepanelen.
 • Jouw zonnepaneelsysteem moet binnen de 3 maand bij de netbeheerder aangemeld zijn en de aanvraag voor de premie moet binnen het jaar aangevraagd zijn.

Meer info kan je verkrijgen via onze energie-experts in jouw regio. Vraag nu een gratis plaatsbezoek aan.

Ter info: Deze premie is eenmalig en voor woongebouwen is deze beperkt tot één per woning of wooneenheid. Voor niet-woongebouwen zoals bv. een aparte garage geldt deze premie enkel voor één gebouw.

Premie-zonnepanelen

Subsidies in Brussel

In Brussel worden wel nog de oude groenestroomcertificaten gegeven. Eerst moet je je installatie laten certificeren door BRUGEL. Daarna ontvang je een groenestroomcertificaat voor elke 217 kg CO² die je bespaart met je installatie. Je gecertificeerde installatie komt gedurende 10 jaar in aanmerking voor een certificaat.

Voor fotovoltaïsche installaties met een vermogen lager dan of gelijk aan 10 kWp is een certificeringsbezoek door BRUGEL overbodig. Voor deze installaties komt de certificeringsdatum overeen met de datum van het opgestelde AREI-rapport bij de ingebruikname. Dat geeft een fotovoltaïsch installatie een zeer eenvoudige berekening met als resultaat de toekenning van 1,81 groenestroomcertificaat per geproduceerd megawattuur.

project zonnepanelen 2

Doe jij ook voordeel met zonnepanelen?

Geniet van zonne-energie

subsidies_zonnepanelen_solar_protect