Nu voordeel met Subsidies in Vlaanderen

Goed nieuws! Vanaf 2021 worden er opnieuw subsidies toegekend aan gezinnen die zonnepanelen laten plaatsen. Enkele jaren geleden werden de groenestroomcertificaten afgeschaft en kwam de terugdraaiende teller in de plaats. Eind dit jaar wordt de teller ook afgeschaft maar komen er premies in de plaats. 

Als je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op je dak plaatst kan je tot €1500 aan subsidies terugkrijgen. Dit is een groot stuk aan budget dat je kan besparen aangezien de meeste zonnepaneleninstallaties rond de €5000 bedragen. 

Wanneer je zonnepanelen overweegt hoef je zeker niet te wachten tot 2021 want de terugdraaiende teller is ook heel interessant en de panning zit ook al snel volzet voor de plaatsing van zonnepanelen voor 2021. 

Hoeveel kan jij besparen met zonnepanelen?

Doe nu de test.
Type dak
Volgende stap

Stap 1/5

Oriëntatie van uw dak?

Volgende stap

Stap 2/5

Hoeveel is uw jaarlijks verbruik?

Volgende stap

Stap 3/5

Schaduw?
Volgende stap

Stap 4/5

Persoonlijke gegevens

Stap 5/5

subsidies_solar

Altijd voordeel met zonnepanelen…

De subsidie van zonnepanelen van de overheid gaat vanaf 2021 in en bedraagt:

  • €300 per geïnstalleerde KWp voor de eerste 4 KWp;
  • €150 per geïnstalleerde KWp voor de schijf tussen 4 KWp en 6 KWp;
  • Maximale subsidie van €1500. 

 

Als je kiest voor de subsidie ga dan voor 2021. Hierna zakt de subsidie jaarlijks en zo heb je dan elk jaar: 

  • €75 minder terug per geïnstalleerde KWp voor de eerste 4 KWp;
  • €37,5 minder terug per geïnstalleerde KWp voor de schijf tussen 4 KWp en 6 KWp.

Daarnaast moet je ook snel zijn omdat enkel de eerste 21 333 gezinnen deze subsidie ontvangen omwille van het maximale vrijgemaakte budget van 32 milijoen euro. 

voordeel_zonnepanelen_solar_protect

Terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller bestaat nog tot eind 2020, hiervan kan je zeker nog gebruik maken. Deze is voordelig wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt. De teller draait dan terug waardoor je een reserve aan stroom hebt en niets betaalt tot de teller terug vooruit loopt.

Als je van het systeem van de terugdraaiende teller wil blijven gebruikmaken dan moeten de zonnepanelen wel voor het eind van het jaar op jouw dak liggen. Alleen dan kan je nog 15 jaar het oude tellersysteem blijven gebruiken.

Vanaf 2021 kan je dit niet meer kiezen en wordt de digitale meter de norm. De overheid wil volop inzetten op digitale meters met een streefdoel van 80% gebruikers tegen eind 2024.

zonnepanelen plat dak 7

Beslis snel voor 2021

Kortom met zonnepanelen doe je altijd veel voordeel op verschillende manieren en zeker nu in 2020. Je krijgt er goedkopere (in sommige gevallen zelf gratis) energie voor in de plaats, een lagere energiefactuur en bovendien verklein je jouw ecologische voetafdruk en draag je hiermee bij aan het milieu.

Waar je wel op moet letten, is het prosumententarief. Elke particulier moet in Vlaanderen sinds 2015 een premie betalen voor het gebruik van het distributienet. Ook al doe je weinig tot geen beroep op het net. Die bijdrage verschilt bij elke netbeheerder, maar schommelt rond de €350/jaar. Het prosumententarief is afhankelijk van enerzijds je woonplaats (netgebied) en anderzijds het vermogen van de omvormer van je zonnepaneleninstallatie.

Ook de recyclagebijdrage is een kleine verplichte kost die sinds 1 juli 2016 werd ingevoerd. Met €2 per paneel steun je de recyclage van zonnepanelen, om zo kostbare stoffen te hergebruiken.
 

zonnepanelen_solar

Subsidies in Brussel

In Brussel worden wel nog de oude groenestroomcertificaten gegeven. Eerst moet je je installatie laten certificeren door BRUGEL. Daarna ontvang je een groenestroomcertificaat voor elke 217 kg CO² die je bespaart met je installatie. Je gecertificeerde installatie komt gedurende 10 jaar in aanmerking voor een certificaat.

Voor fotovoltaïsche installaties met een vermogen lager dan of gelijk aan 10 kWp is een certificeringsbezoek door BRUGEL overbodig. Voor deze installaties komt de certificeringsdatum overeen met de datum van het opgestelde AREI-rapport bij de ingebruikname. Dat geeft een fotovoltaïsch installatie een zeer eenvoudige berekening met als resultaat de toekenning van 1,81 groenestroomcertificaat per geproduceerd megawattuur.

project zonnepanelen 2

Doe jij ook voordeel met zonnepanelen?

Geniet van zonne-energie

Ja, ik wens voordeel te doen
subsidies_zonnepanelen_solar_protect
  1. home
  2. subsidies-zonnepanelen