Zonnepanelen installeren op je plat dak?

We zien tegenwoordig overal zonnepanelen verschijnen. Niet alleen op bedrijven, scholen of zorginstellingen zien we ze vaak maar ook op residentiële daken. Je kent waarschijnlijk wel iemand uit de beurt die zonnepanelen heeft geïnstalleerd op hun woning met een schuin dak.

Je wil graag de stap zetten om ook te genieten van zonne-energie en je wil een steentje bijdragen aan het milieu, maar jouw huis heeft een plat dak. Het antwoord of het mogelijk is om zonnepanelen te installeren op een plat dak is: volmondig ja.

Met behulp van het juiste materiaal en technieken kan het rendement nóg hoger zijn dan op een traditioneel dak.

Zonnepanelen plat dak

Waarom een plat dak optimaal is voor zonnepanelen

Wanneer we aan zonnepanelen denken, associëren we ze vaak op schuine daken. Maar heb je een plat dak dan heb je waarschijnlijk niet in de gaten hoe ideaal jouw dak is om te genieten van zonne-energie. Bij hellende daken moet er bij het ontwerp rekening gehouden worden met de dakhoek en dakoriëntatie. Bij platte daken is dit niet het geval.

Zonnepanelen op platte daken kunnen op maat worden ingesteld. Als resultaat haal je hieruit het maximaal rendement. Er zijn twee factoren die van belang zijn bij het ontwerpen van een succesvolle zonnepaneleninstallatie:

  • Hellingshoek van de panelen
  • Oriëntatie van het zonnepaneel

Een optimale hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen op jouw dak zorgen voor de hoogste energieopbrengst. Voor het beste rendement worden de panelen gekanteld in een hoek van minstens 35° en worden ze gericht naar het zuiden. Bovendien heb je met een plat dak vrij de keuze hoe je de zonnepanelen oriënteert om jouw elektriciteitsproductie te maximaliseren

Waarom een plat dak optimaal is voor zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen op een plat dak

Jouw dak moet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondanks er meer mogelijkheden zijn om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak moet jouw dak aan bepaalde vereisten voldoen. Heeft jouw dak de juiste dakbedekking en structuur? Is er voldoende oppervlakte die nodig is voor de zonneproductie? Naast het bekijken van de omgeving of je dak al dan niet vrij is van schaduwzones is de waterdichtheid van belang.

Het wordt ten zeerste aangeraden om zaken als schade aan het dak, lekken, mos maar ook daken met asbest eerst aan te pakken. 

De installatie van zonnepanelen op een plat dak

Haal het hoogste rendement uit je zonnepanelen

Voor het hoogste rendement moeten de zonnepanelen op een plat dak dus in een hoek geïnstalleerd worden. Dit omdat ze enerzijds op een betere manier het zonlicht kunnen opvangen en anderzijds er geen water of stofdeeltjes bovenop kan blijven liggen. Stof zou naast schaduwen de elektriciteitsproductie met een 5 à 10 procent kunnen verminderen. Als de zonnepanelen gekanteld zijn zorgt de regen voor een natuurlijke reiniging.

Daarnaast komt de zon op in het oosten en gaat onder in het westen. De oriëntatie van de zonnepanelen is optimaal als het zonnepaneel naar het zuiden is gericht. Dit omdat de zon op het hoogste punt staat. Dit kan met behulp van een verstelbaar systeem idealiter op een hoek van 37° in België. Wanneer je dit niet zou doen en de panelen plat zou installeren zou je algemeen 10 à 20 procent rendement verliezen. 

plat dak voorzien met zonnepanelen

Ook belangrijk is de invloed van wind en gewicht

Wanneer zonnepanelen in een hoek worden gemonteerd, zijn ze meer vatbaar voor de wind. Dit heeft een invloed op het gewicht op het dak. Daarom wordt er ongeveer een ballast van 80 tot 100 kilo per vierkante meter aan zonnepanelen voorzien.

Het is dus van belang om op voorhand een grondige studie te laten uitvoeren van jouw dak. Wanneer jouw dak zoveel gewicht niet kan dragen is er de mogelijkheid om de steunen van het dak te verankeren.

Hoeveel oppervlakte heeft mijn dak nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken is er soms veel ruimte nodig. Dit is omdat zonnepanelen die schuin op het dak in rijen geïnstalleerd worden, ze elkaar niet mogen belemmeren met hun schaduw. Vraag daarom zeker advies of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heeft mijn plat dak nodig

Kan ik genieten van subsidies in 2020?

Investeren in zonnepanelen is een keuze die je niet snel maakt. Het is een grote investering, maar ze is steeds zeer rendabel op lange termijn. In België kon je vroeger genieten van subsidies, maar nu niet meer. Ontdek zeker in hoeveel jaar je met behulp van zonnepanelen op een plat dak kunt besparen. 

Solar Protect, jouw betrouwbare partner

Wanneer je de stap wil zetten om zonnepanelen te plaatsen op jouw plat dak, raden we je zeker aan om je goed te informeren. Je gaat best in zee met een betrouwbare onderneming zoals Solar Protect omdat het plaatsen van zonnepanelen deskundigheid vraagt. Platte daken zijn namelijk gevoelig voor zware belasten en lekken. 

solarprotect

Zonnepanelen op jouw plat dak?

1000den tevreden klanten gingen je al voor.

Vrijblijvend voorstel aanvragen
tevreden klanten solar protect
  1. home
  2. aanbod
  3. zonnepanelen
  4. zonnepanelen-plat-dak